Myo-wat? Bijziendheid is een probleem. En dit kan jij er tegen doen.

Capslockday Myopie Hey jij heb je dit al gezien

Misschien heb je al gehoord van myopie. Of anders ken je deze oogafwijking misschien onder zijn andere naam: bijziendheid. In deze blog ontdek je wat myopie precies is, wie er last van heeft, of je het zelf kan krijgen én wat je ertegen kan doen.

Wat is myopie of bijziendheid precies?

Myopie is een oogafwijking waarbij je moeite hebt om dingen die ver weg zijn, scherp te zien. Dat kan problemen opleveren bij het autorijden – of voor de kindjes onder ons: bij het lezen van letters op het schoolbord.

Hoe zit dat precies in elkaar?

Even de technische uitleg… Bij mensen met myopie is het oog te lang. De afstand tussen de voor- en achterkant van het oog is te groot. Het is ook mogelijk dat het hoornvlies te bol is voor de lengte van het oog. Daardoor zien voorwerpen op afstand er wazig uit.

Lijden er veel mensen aan bijziendheid?

Myopie is een vaak voorkomend oogprobleem. Wist je trouwens dat het aantal mensen met bijziendheid zou verdubbelen tegen 2050? Dat komt door een aantal redenen, die je verder in deze tekst ontdekt.

Wat zijn de oorzaken van bijziendheid?

Er zijn twee voorname oorzaken van myopie. De eerste: erfelijkheid. Het kan zijn dat bijziendheid genetisch bepaald is. In dat geval zit er weinig anders op dan je ogen goed in de gaten te houden (bijvoorbeeld, via een regelmatige, vrijblijvende oogscreening). En op tijd de juiste min-bril te kiezen voor jouw zicht.

Anderzijds wordt myopie ook veroorzaakt door een bepaalde levensstijl. Vaak op een computer-, laptop-, tablet- of telefoonscherm kijken, kan bijziendheid veroorzaken. Ook té dicht bij de pagina hangen wanneer je een boek leest, is een slecht idee.

Hoe kan ik bijziendheid voorkomen?

Je oog kan je trainen zoals je spieren. Als je die traint en regelmatig versterkt, verklein je de kans op oogproblemen – en dus ook bijziendheid. Regelmatig buiten spelen of zijn (minstens 10 uur per week) helpt enorm. Daardoor focus jij je ogen regelmatig op een ander punt, wat helpt om het risico op bijziendheid te verlagen.

Hoe weet ik of ik (of mijn kind) bijziend ben?

Heeft je kind moeite om de letters op het schoolbord te zien, of merk je dat je moeilijk scherp kan stellen op auto’s die op een afstand voor je rijden? Dan is het tijd om je ogen te laten nakijken. Geen nood, met de juiste bril hoeft bijziendheid geen groot probleem te zijn. Wees er wel op tijd bij, zo geef je jouw ogen de zorg die ze verdienen.

Kom langs voor een gratis, vrijblijvende oogscreening.